Pilootproject geïntegreerde zorg voor chronisch zieken

Veertien van de 19 ingediende proefprojecten voor geïntegreerde zorg kregen groen licht van het Verzekeringscomité van het Riziv.

De proefprojecten hebben als doel zorgverleners in de eerste en de tweede lijn, zorg- en welzijnsorganisaties, patiëntenverenigingen en mantelzorg de laten samenwerken. Dat moet de zorg voor chronische patiënt in de verschillende regio's verbeteren.

In Vlaanderen zijn zeven van de negen ingediende voorstellen goedgekeurd.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: "Heel wat mensen met een chronische aandoening krijgen hulp van verschillende zorgverleners: huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en paramedici. Allemaal beschikken zij over specifieke kennis en ervaring, maar ze werken nog te veel naast elkaar."

"Dat is een gemiste kans, want een gestroomlijnde samenwerking kan de zorg verbeteren én de efficiëntie verhogen. Via deze 14 projecten zetten we een eerste, belangrijke stap naar beter geïntegreerde zorg."

In de proefprojecten worden ook nog ziekenfondsen, lokale overheden, en vrijetijdssector betrokken - de lijst is niet exclusief.

De bedoeling is dat de afspraken rond de zorg voor bepaalde groepen van patiënten efficiëntiewinst opleveren. De werkelijke uitgaven voor de doelgroep worden vergeleken met de verwachte uitgaven, en het principe van 'budgetgarantie' houdt in dat als de uitgaven dalen, de proefprojecten het verschil mogen herinvesteren in nieuwe, aangepaste zorg.

De veertien goedgekeurde projecten zullen nu een contract afsluiten met het Verzekeringscomité.

De goedgekeurde projecten in Vlaanderen zijn:

  • Zorgintegratie De Brug: de weg naar mijn eigen (pro)actief gezondheids- en welzijnsplan (Kortrijk, Harelbeke, Kuurne, Wevelgem, Wervik);
  • Empact! (Poperinge, Ieper, Diksmuide, Roeselare-Izegem);
  • De Koepel: Geïntegreerde zorg voor de chronische cliënt en omgeving met polyfarmacie, meervoudige ziekenhuisopnames of kansarmoede (Torhout, Oostende, Veurne);
  • ZorgZaam Leuven (Leuven, Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo);
  • Zorgcontinuïteit en empowerment chronisch zieken (Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke, Temse, Sint-Gillis-Waas);
  • Kansarmoede en chronische ziekte, een samenspel? (Tienen, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Zoutleeuw);
  • Geïntegreerde zorg voor de chronisch zieke met multipathologie en verhoogde kwetsbaarheid in de Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Ronse, Zottegem, Oosterzele).

De projecten in Gent en Hasselt vielen uit de boot.

 

Leden zien meer

Onze website bevat waardevolle informatie voor patiënten en verpleegkundigen. Veel pagina's bevatten informatie die we alleen met onze leden willen delen. Wanneer je lid bent, raden we je aan om aan te loggen zodat u de volledige teksten kan lezen.